Nowy woonerf na ul. Traugutta już wkrótce ma szanse stać się jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w Łodzi. To tędy będzie prowadziła droga z Nowego Centrum Łodzi na ulicę Piotrkowską. Zaniedbana ulica przerobiona na efektowny podwórzec już przyciąga nowych restauratorów i najemców. Wśród nich są Aneta Mamos-Domańska, jej brat Krzysztof oraz mąż Przemysław, którzy przy Traugutta 14 otworzyli już drugą restaurację w Łodzi. W 2013 roku Aneta i Przemek, wraz ze swoimi przyjaciółmi stworzyli MITMI, jeden z najpopularniejszych lokali na terenie OFF Piotrkowska.
– Lubimy klimat OFF-a, ale od pewnego czasu szukaliśmy nowego miejsca, które może stać się pewną przeciwwagą dla Piotrkowskiej i Manufaktury. Tempo prac było ekspresowe. Z remontem lokalu ruszyliśmy w maju, a po pięciu miesiącach mamy już za sobą oficjalne otwarcie– mówi Aneta Mamos-Domańska.
Karta dań podzielona jest na dwie części: stałą sezonową oraz zmienną. W tej pierwszej znajdziemy m.in. przystawki (m.in. śledzia wędzonego przy użyciu trocin z beczek po whiskey Jack Daniel’s), sałaty, zupy, dania główne i desery. – Obecnie nasze menu jest typowo jesienne, dominują w nim dynia, grzyby, rozgrzewające zupy. Natomiast nawet tradycyjne dania staramy się urozmaicić w ciekawy i nieoczywisty sposób. Dla przykładu, do tradycyjnie polskiej zupy grzybowej dodajemy pastę miso, element właściwy dla kuchni azjatyckiej – mówi Mamos-Domańska.
Skład karty zmiennej będzie kompletnie wymieniany co około 10 dni. – Coś dla siebie znajdą u nas zarówno osoby ze średnim portfelem, jak również amatorzy droższych dań. Chcemy aby było to miejsce dla ludzi, którzy cenią sobie jakość. Proponujemy kuchnię nowoczesną z elementami kuchni molekularnej. Uważamy, że danie musi zaintrygować samym wyglądem, dlatego dużą wagę przywiązujemy wagę do pięknego podania – dodają właściciele.
Oprócz dań zapisanych w kartach, w MOTYWACH będzie można zjeść lunch w godz. 12-16. W weekendy będą serwowane śniadania. Bogatsza będzie także oferta dań z ryb i owoców morza.
MOTYWY można odwiedzać od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w sobotę od godz. 10 do północy, a w niedzielę w godz. 11-22. Wymienione godziny obejmują czas pracy kuchni. Bar będzie czynny około godzinę dłużej.
Jak dodaje Krzysztof Mamos, MOTYWY, oprócz serwowania wysokiej jakości posiłków, mają uczestniczyć w tworzeniu kultury. – Ze względu na rozmiary lokalu mamy pewne ograniczenia w tym względzie. Natomiast chcielibyśmy, aby zagościły u nas kameralne koncerty i wystawy. Wiosną na ul. Traugutta chcemy wystawić ogródek – dodaje.
To nie jedyny lokal, który pojawi się przy woonerfie na Traugutta. Na początku listopada zaplanowane jest otwarcie restauracji „Woonerf: Pizza House”, o którym napiszemy już wkrótce.
Czytaj też:
Pokój furii w Łodzi. Rozrywka efektowna, ale niebezpieczna [ZDJĘCIA]
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?