W skrócie
Szwedzkie bułeczki kardamonowe zwane pod nazwą Kardemummabullar to wilgotne drożdżówki, które rozpływają się w ustach. Najczęściej przygotowuje kardamonki z dodatkiem zasmażki o konsystencji budyniu. Dzięki temu ciasto jest wilgotne, puszyste i znacznie dłużej zachowuje świeżość. W piekarniach można spotkać bułeczki kardamonowe ozdobione suszonymi płatkami chabrów albo aromatyzowane wodą różaną. Taki wypiek stanie się słodką alternatywną na tłusty czwartek lub na poczęstunek w ramach spotkania w rodzinnym gronie.
W naszej galerii możesz zobaczyć sposób podania kardamonek
Kardamonki – niezawodny przepis na drożdżówki
Liczba porcji: 20 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20 – 25 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g wody + 20 g mąki,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 60 g cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 210 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli.
Nadzienie kardamonowe:
- 80 g cukru trzcinowego,
- 40 g mielonego kardamonu,
- 60 g miękkiego masła.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 10 ml mleka.
Do dekoracji:
- 20 g uprażonych płatków migdałowych, roztopione masło lub suszone płatki chabrów.
Czytaj także: Jak zrobić pyszne cynamonki w kształcie serca? Przepis na najlepsze cynamonowe bułeczki
Jak zrobić kardamonki?
Sposób przygotowania:
- W garnku o grubym dnie z wody i mąki zrobiłam zasmażkę o konsystencji budyniu i odstawiłam do wystudzenia.
- Następnie podgrzałam w garnku mleko z cukrem i masłem, aż składniki się połączą. Gotową mieszaninę odłożyłam do wystygnięcia.
- Do miski robota kuchennego przesiałam mąkę pszenną, suszone drożdże i wymieszałam. Potem dodałam wystudzony „budyń” i dolałam wystudzone mleko.
- Po minucie mieszania dodałam rozmieszane jedno jajko z żółtkiem i mieszałam przez 3 minuty.
- Na koniec doprawiłam solą, aby zrównoważyć słodki smak.
- Następnie z misy robota wybrałam ciasto i uformowałam w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
- Ciasto na kardamonki przełożyłam do miski wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny. W tym czasie ciasto podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto odgazowała, przełożyłam na posypany mąką blat i rozwałkowałam na kształt prostokąta.
- Składniki na nadzienie kardamonowe wymieszać w misce na gładką masę. Przy pomocy szpatułki rozsmarowałam je na rozwałkowanym cieście drożdżowym.
- Następnie zwijałam od dłuższego boku ciasto na bułeczki kardamonowe. Przy pomocy nitki dentystycznej podzieliłam na równe porcje. Mogą mieć po 3 cm.
- Pokrojone kardamonki ułożyłam w kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
- Piekarnik nastawiłam do nagrzania do 175° Celsjusza. Kardamonki nakryłam zwilżoną ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte kardamonki posmarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
- Domowe bułeczki kardamonowe piekłam przez 20 – 25 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.
- Upieczone kardamonki odstawiłam do wystudzenia, lekko ciepłe posmarowałam roztopionym masłem i posypałam płatkami chabrów.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?