MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły z 11.06.2024. Co zjeść?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/Ryzhkov
Przepisy wege na wyciągnięcie ręki. Co chwilę sprawdzamy, czy pojawiły sie nowe, ciekawe pomysły na wegańskie dania sezonowe i nie tylko. Zobacz, które przepisy z Instagrama będą idealne na wege obiad. Podpowiadamy, jak wykorzystać składniki, które masz pod ręką, a stworzysz z nich pyszne śniadanie, obiad czy kolację.

Przepisy na wege obiad, kolację czy śniadanie zebraliśmy w jednym miejscu. Sprawdziliśmy, jakie ostatnio pojawiły się ciekawe pomysły na wegańskie dania i zebraliśmy je w jednym miejscu, aby wybieranie odpowiedniego przepisu na dzisiaj było jeszcze łatwiejsze. Śledź ten artykuł, bo codziennie szukamy nowych przepisów!

Co jedzą weganie, a czego nie?

Weganie jedzą rośliny w każdej postaci, nie jedzą natomiast mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięsożercy nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, czego nie jedzą weganie i z jakiego powodu tak się dzieje. Zanim zaproponujesz weganinowi sernik, sprawdź:

  • Czy weganie jedzą ser? Każdy naturalny ser produkowany jest z mleka, tak więc w diecie wegańskiej nie ma miejsca dla serów żółtych ani białych.
  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie pochodzą od zwierząt, rosną w ziemi jak rośliny, a więc wpisują się doskonale w wegańskie menu.
  • Czy weganie jedzą masło? A czy masło jest roślinne? Dostępne w sklepach od pokoleń tzw. masło roślinne może zawierać serwatkę lub inne składniki powstałe na bazie mleka, więc takie masło nie jest wegańskie. Dostępne są jednak masła np. z awokado, które można z powodzeniem wykorzystywać do wege kanapek.
  • Czy weganie jedzą jajka? Kurze fermy to dla wegan synonim cierpienia zwierząt, a więc jajka, jako produkt pochodzący z takich miejsc, nie sa produktem wegańskim.

Proste wege przepisy

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Dorota Jaworska dziś nie ugotuje, ale opowie o wspaniałej kuchni roślinnej całego świata i... Polski.
Dorota Jaworska jest dziennikarką, autorką książki "A jak nie mięso, to co?" i bloga drogomaniak.com. Podczas podróży schodzi z utartych ścieżek, zagłębia się w miejsca oddalone od głównych atrakcji, rozmawia z mieszkającymi tam ludźmi i zagląda im do garnków.
Kolekcjonuje lokalne przepisy z różnych stron świata, a że od lat nie je produktów odzwierzęcych, gromadzi te, które powstają wyłącznie z roślinnych składników. Jej zbiory pokazują bogactwo bezmięsnych dań, jakie można znaleźć w każdym zakątku globu.
Zapraszamy na spotkanie poświecone nowej książce "Roślinne kuchnie świata" w dniu 11 czerwca o g. 18.00 @brackawarsaw
#marginesy #wydawnictwo_marginesy #spotkanie #wege #kuchniaroślinna #roślinnekuchnieświata #przepis #gotowanie


Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Marchew 100g
  • Mąka pełnoziarnista 50g
  • Jajko 60g
  • Mozzarella light 50g
  • Brokuły 100g
  • Sól, pieprz, curry

Wykonanie:

  • Marchew ścieramy na tarce
  • Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
  • Podajemy z brokułami
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Pyszne śniadanie na słodko! 😋

Składniki:

  • Orzechy włoskie 20g
  • Płatki owsiane 20g
  • Jogurt wysokobiałkowy 150g
  • Maliny 100g
  • Borówka 50g

Wykonanie:

  • Płatki i orzechy blendujemy razem i przesypujemy do szklanki
  • Kolejna warstwa to jogurt wysokobiałkowy
  • Maliny blendujemy i wlewamy do szklanki jako kolejną warstwę
  • Na górze układamy borówki
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 374 kcal
  • 18g białko
  • 38g węglowodany
  • 17g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#arbuz #kaszajaglana #jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


Jeśli chcesz gotować szybko, zdrowo, smacznie, NIEDROGO i jednocześnie tracić zbędne kilogramy to sprawdź mój ebook Jadłospis 2024

Szczegóły na fit-przepisy.edu.pl

Pyszne kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Jajko 60g
  • Kasz kuskus 60g
  • Suszone pomidory 50g
  • Mozzarella light 50g
  • Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

  • Kasze gotujemy
  • Mieszamy kaszę, mięso, jajko i przyprawy na jednolita masę
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora, zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Szukacie alternatywy dla masła, margaryny czy serka kanapkowego?🧈

Koniecznie wypróbujcie pasty warzywne! Sprawdzą się idealnie jako dodatek do pieczywa czy warzyw. Poniżej przepis na kanapki z pastą z fasoli, oliwek i awokado🥑

Kanapki z pastą z fasoli, oliwek i awokado

Składniki:
70 g chleba graham,
50 g awokado,
50 g fasoli białej (puszka),
5 g oliwek czarnych,
5 g natki pietruszki,
3 g soku z cytryny,
2 g czosnku,
2 g ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

  1. Fasolę dokładnie przepłucz wodą. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na ćwiartki.
  2. Fasolę, awokado, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy zblenduj.
  3. Oliwki drobno pokrój i wymieszaj z pastą.
  4. Rozsmaruj pastę na chlebie. Możesz wcześniej podpiec pieczywo w tosterze lub na suchej patelni.

320 kcal

Smacznego!

#kanapki #przepisnakanapki #zdrowekanapki #dieta #fabrykasiły #przepis #prostyprzepis #zdrowyprzepis #plandietetyczny #plantreningowy #dietaonline #wege #weganskieprzepisy


🥦 WYSPA JADŁONOMIA 🍅
Za nami dzień Dziecka, przed nami koniec roku szkolnego – to idealna okazja, żeby wspólnie z małą eM wybrać się na koncert Las Cieciorcas Band i uratować wyspę przed złowrogim cieniem!
Najprościej mówiąc, Wyspa Jadłonomia to przepis na lepsze życie. Pełne humoru, grozy, zwrotów akcji i gorzkiego śmiechu przedstawienie zaprasza do świata, w którym z dziećmi i młodzieżą rozmawia się poważnie, bez udawania, że świat jest lepszy niż w rzeczywistości.
Mamy jeszcze bilety na tę szaloną wycieczkę!

👉 GRAMY: 4 czerwca o 18:00, 5 czerwca o 12:00
👉 OBSADA: Maja Pankiewicz, Ewelina Żak, Daniel Dobosz, Tomasz Nosinski, Marcin Pempuś
👉 TWÓRCZYNIE I TWÓRCY: reżyseria Maciej Podstawny, koncepcja Dorota Kowalkowska, Maciej Podstawny, Jan Czapliński, scenariusz Jan Czapliński, współpraca scenariuszowa Dorota Kowalkowska i Maciej Podstawny, dramaturgia Dorota Kowalkowska, scenografia i kostiumy Kaja Migdałek, muzyka Jerzy Rogiewicz, video Przemysław Tokarski, kierowniczka produkcji Justyna Pankiewicz, inspicjentka Maria Lejman-Kasz
👉 📷 @sisi_cecylia

#studioteatrgaleria #teatrstudio #theatre #wyspajadłonomia #jadłonomia #vegan


Jednoporcjowe ciacho w wersji XXL!
Idealne dla wielbicieli czekolady i dużych porcji🍫🍪

Przepis:
40 g mąki orkiszowej/jaglanej/owsianej
20 g czekoladowej odżywki białkowej PLANTFORCE PURE
5 g kakao
30 g jogurtu sojowego
15 g kremu czekoladowego Rawnella
15 ml napoju roślinnego
szczypta soli
kostka gorzkiej czekolady
opcjonalnie dodatkowe słodzidło

Suche składniki wymieszać. Dodać jogurt, krem czekoladowy i napój sojowy. Całość ugniatać. Gdy masa wyjdzie zbyt sucha, stopniowo dolać więcej napoju. Z masy uformować ciacho XXL. Na wierzch dodać posiekaną czekoladę. Piec 15-20 minut w 180*. Zajadać schłodzone.

📸 @dyciax
#zdroweprzepisy #wege #wegańskie #czekoladowe #fitdeser #zdrowejedzenie #bezglutenu #zdrowesłodycze #vegancookies #deserbezcukru #zdrowegotowanie #fitciasto #roślinnejedzenie #wegańskieciasto #domowejroboty


Kliknj po więcej⬇️

Sezonowy stir fry z makaronem, tofu i szparagami

Rozpoczęła się idealna pora. Długi sezon warzywno owocowy. Do zimy na straganach będą się pojawiać warzywa i owoce, które z przyjemnością warto wprowadzić do swojej diety. To dobry czas by spróbować diet bezmięsnych, a nawet diety wegańskiej. Planując to warto jednak pamiętać o suplementacji.

Chociaż sama staram się jeść różnorodnie i uważnie komponuje swoje posiłki wiem, że moja dieta potrzebuje wsparcia w postaci suplementacji.

Dlatego polecam suplementy od marki @naturell_polska

Suplement diety Kompleks wege to coś dobrego na start. To kompleks witamin i składników mineralnych uzupełniających dietę roślinną. W składzie znajdują się: roślinna wit D3, Jod, witamina B12, organiczny cynk oraz selen. Bez substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia.

PRZEPIS
porcja sojowego makaronu
szczypta kurkumy
1 cebula
1 marchewka
kilka szparagów
kawałek cukinii (nie koniecznie)
kostka tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki sosu sojowego
szczypior
sezam lub orzeszki.

Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.

Tofu pokrój w kostkę i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż tofu tak by kawałki się nie dotykały. Smaż spokojnie na rumiano z kilku stron. Przełóż na bok.

Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną pastry oraz cukinię. Szparagi złam w zgrubiałym miejscu i także pokrój. Smaż wszystko 5 minut. Dodaj przyprawy i przemieszaj.

Wrzuć ugotowany makaron, usmażone tofu i sos sojowy. Dobrze wymieszaj.

Podawaj ze szczypiorkiem i sezamem lub orzeszkami.

#współpracareklamowa #Naturell #suplementdiety#vegan#food #recipe #przepis #plantbased #plantbaseddiet#weganizm #veganlife


Kliknj po więcej⬇️

Sezonowy stir fry z makaronem, tofu i szparagami

Rozpoczęła się idealna pora. Długi sezon warzywno owocowy. Do zimy na straganach będą się pojawiać warzywa i owoce, które z przyjemnością warto wprowadzić do swojej diety. To dobry czas by spróbować diet bezmięsnych, a nawet diety wegańskiej. Planując to warto jednak pamiętać o suplementacji.

Chociaż sama staram się jeść różnorodnie i uważnie komponuje swoje posiłki wiem, że moja dieta potrzebuje wsparcia w postaci suplementacji.

Dlatego polecam suplementy od marki @naturell_polska

Suplement diety Kompleks wege to coś dobrego na start. To kompleks witamin i składników mineralnych uzupełniających dietę roślinną. W składzie znajdują się: roślinna wit D3, Jod, witamina B12, organiczny cynk oraz selen. Bez substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia.

PRZEPIS
porcja sojowego makaronu
szczypta kurkumy
1 cebula
1 marchewka
kilka szparagów
kawałek cukinii (nie koniecznie)
kostka tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki sosu sojowego
szczypior
sezam lub orzeszki.

Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.

Tofu pokrój w kostkę i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż tofu tak by kawałki się nie dotykały. Smaż spokojnie na rumiano z kilku stron. Przełóż na bok.

Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną pastry oraz cukinię. Szparagi złam w zgrubiałym miejscu i także pokrój. Smaż wszystko 5 minut. Dodaj przyprawy i przemieszaj.

Wrzuć ugotowany makaron, usmażone tofu i sos sojowy. Dobrze wymieszaj.

Podawaj ze szczypiorkiem i sezamem lub orzeszkami.

#współpracareklamowa #Naturell #suplementdiety#vegan#food #recipe #przepis #plantbased #plantbaseddiet#weganizm #veganlife


PRZEPIS NA IDEALNĄ I SYCĄCĄ OWSIANKĘ ⬇️
👌baza: płatki owsiane jako podstawowy składnik, źródło węglowodanów złożonych, bogactwo składników mineralnych jak magnez, cynk, selen, a także prozdrowotnych frakcji błonnika rozpuszczalnego jak beta glukany
👌płyn: napój roślinny np. sojowy, orzechowy, najlepiej fortyfikowane wapniem, który często jest składnikiem niedoborowym w diecie nie tylko wegan, alei osób na diecie tradycyjnej
👌źródło białka: zapewni sytość po posiłku, a także doda mnóstwo smaku dzięki bogatej ofercie smakowych odżywek białkowych na naszej stronie
👌owoce: słodki dodatek nadający naszej owsiance charakter deseru, zabijają ochotę na słodycze w późniejszej porze dnia, a także dostarczają mnóstwo witamin, błonnika, polifenoli, kwasów organicznych i innych korzystnych substancji
👌źródło tłuszczu: orzechy, nasiona, pestki, surowe kakao, przyjemny chrupiący dodatek, dostarczający sporą ilość niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych wartości odżywczych, spowalniający poposiłkowy wyrzut glukozy do krwiobiegu, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni

Zastosowanie się do wszystkich powyższych to gwarancja na udaną owsiankę, która posmakuje nawet największemu przeciwnikowi zdrowego jedzenia! 🍪

📸 @vivolife
#białkowegańskie #białkoroślinne #sniadanie #motywacja #owsianka #silaroslin #zdrowojem #zdrowadieta #zdrowesniadanie #superowsianka


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły z 11.06.2024. Co zjeść? - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto